София – Пловдив, 23 юли 2018 г. От 20 до 25 август 2018

...
София – Пловдив, 23 юли 2018 г. От 20 до 25 август 2018
Коментари Харесай

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през август

София – Пловдив,  23  юли 2018 година  От 20 до 25 август 2018 година „ Градът на тепетата “ ще се трансформира в международна столица на високоалкохолните питиета. Тогава Пловдив ще бъде хазаин на интернационалния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Експерти от целия свят ще дегустират уиски, водка, текила, бренди, джин, грапа, байжиу, писко и ракия, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности.

Програмата на Spirits Selection 2018 към този момент е подготвена. Това съобщи Меглена Михова от Probegex, представителят на състезанието у нас. Над 70 интернационалните публицисти, енолози и вносители ще открият българската промишленост, обичаи, история и просвета.

Експертите идват в страната ни още на 19 август. На 20 август сутринта стартират майсторските класове за тях, които ще продължат през целия ден. Как се разпознават другите типове уиски ще показа френският специалист и създател на енциклопедия Сирил Малд, който идва особено за състезанието. „ Посланикът “ на чилийското писко Родриго Флорес ще приказва за отлежали спиртни питиета. Три от майсторските класове са за българската ракия – разнообразни типове, по какъв начин се дегустира и употребява, по какъв начин се съчетава с храна. Мастъркласовете за родната „ вода на живота “ ще водят проф. Николай Бакалов, проф. Николай Стоянов и собствениикът на Rakia Shop Светлин Мирчев. Вечерта на 20 август 2018 година ще има експо „ Запознайте се с българските производители “, а след него е формалното разкриване на Конкурса.  

До обяд през всеки един от идващите три дни -  21, 22 и 23 август - интернационалното жури ще прави оценка посредством „ сляпа дегустация “ високоалкохолни питиета. На 21 и 22 август следобед ще се посещават производители като „ Ви Пи Брандс Интернешънъл “, най-голямата на Балканите фабрика за етанол и първични материали „ Есентика “ и маза „ Карабунар “. Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще бъде оповестена на 23 август на обяд. Следобяд интернационалното жури ще посещава забележителности в Пловдив. Денят ще завърши с шоу в Амфитеатъра и галавечеря в Стария град.

За интернационалните съдии, които желаят да научат повече за България, е планувана спомагателна стратегия в централната и източната част на страната ни. На 24 и 25 август ще се посещават производствата на български компании като „ Сис Индустрийс “ и „ Едоардо Миролио “, Долината на тракийските владетели (Казанлъшката гробница) и Долината на розите, както и дестилерията „ Дамасцена “, където специалистите ще видят по какъв начин се прави българско розово масло.

България взе участие в Spirits Selection за първи път през 2015 година, като успеваемостта ни (спечелени медали по отношение на подадени мостри) e между 30% и 40%. Миналата година, когато 1200 образци от 54 страни се борят за отличие, родна напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал.

Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерството на икономиката и община Пловдив. Той е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на отличените напитки. Представителят на Конкурса в България е „ Пробежекс “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР